Masz pytania?

tel./fax
+48 91 488 5 777
al. Wojska Polskiego 45
e-mail: biuro@extra.pl

Wyszukaj oferty

typ transakcji

nieruchomość

Miejscowość

Dzielnica - osiedle

cena (zł)

powierzchnia (m2)

pokoi

numer oferty

Twój notes

Aktualnie w notesie nie znajduje się żadna oferta.

Lokal pod gastronomię - zapoznaj się z wymogami jakie musi spełniać. 

Zdecydowanie wielu młodych przedsiębiorców jak i tych już działających w branży decyduje się na otwarcie działalności gastronomicznej. Na rynku pojawiło się także dużo możliwości franczyzowych zza granicy i Polski, które prowadzą politykę ekspansyjną coraz częściej pojawiając się w Szczecinie. Inwestorzy z pomysłem i biznes planem niestety napotykają na swojej drodze problemy ze znalezieniem odpowiedniego lokalu, który ma stać się nowym punktem gastronomicznym na mapie naszego miasta. Zanim otworzymy restaurację wymogi prawne mogą stworzyć nam nie lada problemy. Przed zdecydowaniem się na konkretną nieruchomość w Szczecinie zapoznaj się z przepisami i wymogami, które musi on spełniać by dostosować go do charakteru Twojej działalności.

W pierwszej kolejności musimy spełnić wymogi sanitarne - Sanepidu, który wiąże się z aranżacją pomieszczeń oraz dostosowanie ich wielkości, w których odbywać się będzie produkcja czy też przepływ towarów spożywczych, wszelkie wymogi z tym związane znajdziemy w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zanim lokal zostanie otwarty, dwa tygodnie przed, w restauracji musi zostać dokonany odbiór sanitarny lokalu. Przedsiębiorca musi przygotować projekt budowlany lokalu, certyfikaty na użyte materiały, protokół ze sprawdzenia wentylacji, badanie wody wykonane przez Sanepid. Po otwarciu restauracji w ciągu 14 dni trzeba zawiadomić na piśmie Sanepid oraz uzyskać zgodę Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. W momencie zgłoszenia, przedstawiamy opis technologiczny lokalu oraz plany architektoniczne pomieszczenia. Gdy nieruchomość była już lokalem gastronomicznym zazwyczaj dostosowanie pod nową działalność nie wymaga wiele zmian. Inaczej sytuacja się ma w przypadku zaaranżowania pomieszczenia pod działalność gastronomiczną lub przebudowy istniejącego już lokalu. Wtedy musimy zadbać o pozwolenie gminy, bądź też dzielnicy wydziału architektury na zmianę sposobu użytkowania. 

Gdy już wiemy, że nieruchomość wymaga pewnych zmian zdajemy sobie sprawę, że nie każdy lokal będzie łatwy do aranżacji pod punkt gastronomiczny, dlatego zanim zdecydujemy musimy ocenić możliwość jego przystosowania. 

Kolejnymi wymogami jakie musimy spełnić gdy nasza restauracja będzie już otwarta to koncesja na alkohol jeśli planujemy tak ową sprzedaż – zezwolenie wydaje prezydent miasta na podstawie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Przed zdecydowaniem się na dany lokal warto zawitać do Komisji Rozwiązywania Problemów alkoholowych, który biorąc pod uwagę liczbę punktów alkoholowych w danej okolicy, szkół i kościołów da nam odpowiedź czy możemy uzyskać takie zezwolenie. 

Jak już nasza restauracja zacznie funkcjonować z pewnością będziemy chcieli, aby zabrzmiała w niej muzyka. Również w tym wypadku potrzebujemy licencji, którą możemy uzyskać w Stowarzyszeniu Autorów ZAiKS. Dyrekcje okręgowe udzielają licencji na publiczne odtworzenia i wykonania utworów, wyświetlenia i publiczne odtworzenia utworów audiowizualnych, nadawanie utworów przez stacje radiowe i telewizyjne. 

Gdy już zapoznamy się ze wszystkimi wymogami i obostrzeniami możemy skupić się na jak najlepszej lokalizacji nieruchomości gdzie będziemy mogli prowadzić naszą działalność i przyciągnąć potencjalnych klientów. 

Warto skorzystać przy poszukiwaniu wymarzonego lokalu pod restaurację z usług biur nieruchomości gdzie maklerzy mają dokładną wiedzą na temat danych lokali. Szybko mogą rozwiać nasze wątpliwości związane z danym miejscem, jednocześnie oszczędzając nasz cenny czas.

"Obsługujemy wielu szczecińskich restauratorów oraz nowych przedsiębiorców planujących otworzyć restaurację. Wspólnie z nimi poszukujemy najlepszych punktów pod działalność gastronomiczną, gdzie mogą spełniać swoje cele biznesowe jednocześnie wzbogacając Szczecin kulinarnie. W ofercie naszego biura posiadamy lokale już przystosowane pod gastronomię jak i takie, które wymagają drobnych prac remontowych." – Mówi Dawid Kubacki z Extra Invest nieruchomości. 

K.T.

Przykładowe oferty biura Extra Invest:
1.    >Lokal< - sprzedaż 
2.    >Lokal<  - sprzedaż 
3.    >Lokal< - wynajem